Tankar

Årets julklapp - en LCA

Årets julklapp: en livscykelanalys

Aldrig förr har behovet av tydlighet och enkelhet varit större. Vi vill inte höra ”å ena sidan och andra sidan”. Vi har inte tid att ta till oss omfattande forskningsrapporter och mångfacetterade perspektiv. Det är anledningen till att livscykelanalysen blir årets julklapp.

Läs mer »
Challenging structures

Hur svårt kan det vara?

Det är uppenbart för nästan alla att vi behöver ställa om rejält för att nå Parisavtalet. Ändå gör vi inte det. Det här inlägget försöker förklara varför.

Läs mer »
Repairability index

Längtan efter ett reparerbarhetsindex

Sedan den första januari i år kräver den franska regeringen att tillverkare av vissa elektroniska enheter, inklusive smartphones och bärbara datorer, måste informera konsumenterna hur deras produkter kan repareras.

Läs mer »
Långfärdsskridskor Sandviken

Tvärsäkerhetens dilemma

Veckans inlägg handlar om kunskapsluckor och problemen som uppstår när beslut tas på okunskapens tvärsäkra altare, samt hur långfärdsskridskor ändå är lösningen på de flesta problem.

Läs mer »
Circularity

Pallen ingår i priset

I veckan röstade miljöutskottet i EU-parlamentet ja till förslaget på ett bindande mål för återvinning och att Europa ska ha en helt cirkulär ekonomi senast 2050. Sverige har också en Handlingsplan för cirkulär ekonomi (från 9 juli 2020). En handlingsplan är bra. Men vi måste ändra beteende. Och för att ändra beteende så behöver det vara enkelt, smidigt, förmånligt och attraktivt att handla begagnat.

Läs mer »