Dags för den gröna sörjan

Du vet den där känslan, när man skjuter ut kajaken från stranden, drar ett djupt andetag och bara suger in hela världen i lungorna, hjärnan och hjärtat. Allt är stilla, allt är perfekt. Du sätter ned paddeln i vattnet och konstaterar att den skär genom ett grön sörja… ridå ned. Ändå, den första tanken: ”Jahaja, då var det den tiden på året igen (suck).”

Vi har pratat om det här tidigare, men det är dags att ta upp det igen. Ska vi verkligen säja ”jahaja”? Ska vi vänja oss vid övergödning, utarmning, värmebölja i Sibirien och smältande isar i Arktis (DN skriver idag att isarna smälte dubbelt så mycket förra året som ett genomsnittligt år). Nej, låt oss inte göra det.

Sverige klimatneutralt 2045

Vi hade ett fantastiskt bra möte i veckan med en kund som är betydligt yngre än getterna i just det här stallet. Hon har fått i uppdrag att driva hållbarhetsfrågan i sitt företag och har därför läst på mycket under sommaren. Hon var nu uppriktigt förbryllad över hur lite som görs inom området och utbrast: ”Sverige ska vara klimatneutralt senast 2045. Det måste väl betyda att alla företag behöver göra allt de kan?”

Ja, det kan man tycka – man borde till och med kunna kräva det. För det är ju inte kört ännu, vi kan fortfarande nå det målet, utan att exportera utsläppen till andra länder.

Mäter alla redan växthusgasutsläpp?

Samtidigt kan man bli förvånad över ignoransen från de som faktiskt jobbar hårt med klimatfrågorna. Vi deltog i ett webinarium i veckan om att mäta växthusgaser, där en kunnig person på fullaste allvar berättade att ”alla seriösa företag i Sverige mäter växthusgasutsläpp. Man kommer inte undan med mindre idag.”

Den synen gör oss faktiskt lika oroade. För vi vet att han har fel. Väldigt, väldigt många seriösa företag mäter inte. Det handlar inte om att de inte vill. Alla seriösa företag vi träffat vill, men det är ju som bekant inte bara att mäta. Vad ska man mäta, vem ska mäta och hur ska det gå till?

Vi tycker, som vi tidigare pratat om, att det är farligt att boa in sig i sin trygga åsiktsbubbla där alla pratar samma språk och där man kanske tror att alla företag redan mäter och jobbar stenhårt för att minska sina utsläpp. Risken finns att vi slappnar av då. Det får inte hända.

Vi kan hjälpa till att reda ut frågorna om vad och hur man mäter, hur man sätter upp mål och skapar förändring. Vi gör det gärna. För vi vägrar att vänja oss vid att sätta ned paddeln i grön sörja varje sensommar.