Vad händer när alla inte håller med?

En av getterna kastade sig handlöst in i ett getingbo i veckan. Det hände när en av våra riksdagsledamöter plötsligt upplevde svår avsaknad av global uppvärmning eftersom det regnade ute. Geten kunde inte låta bli.

Man kan absolut låta bli att kasta sig in i getingbon. Man kan till och med välja bort åsikter som man inte håller med om genom att enbart följa och interagera med människor som tycker exakt som en själv. Skönt va? Alla håller med.

Vi vill dock passa på att slå ett slag för att kliva ur den ljumma och bekväma åsiktsbubblan och se vad som rör sig utanför den. Då slipper man åtminstone vakna upp i chock med Trump vid makten. Man hade sett det komma.

Ilskna getingbon och hållbarhet

Vad i hela friden har det här med hållbarhet att göra, tänker du kanske? Massor! Tänk mångfald och inkludering.

Hur långt man som företag kommit i frågan om mångfald och inkludering finns med i den kravlista som allt fler företag ber sina leverantörer rapportera in. Varför ska vi hålla på med det där? För rättvisans skull? För att ge kvinnor och människor med andra ursprung än en själv en chans? Eller för att det ser snyggt ut på bild?

Nej, mångfald och inkludering handlar helt enkelt om getingbon och om att kliva ur den ljumma och bekväma åsiktsbubblan. För vad händer om man lyssnar på fler medarbetare som tycker annorlunda, som ifrågasätter och utmanar? Förutom att det är lite jobbigt så ger det oväntade perspektiv och stenar som annars hade lämnats ovända.

Det handlar egentligen inte alls om kön, sexuell läggning eller ursprung, utan om att lyfta blicken från den homogena, enhälliga geggan som helt saknar tuggmotstånd. Ja-sägare är rätt meningslösa i grupp. Resultaten låter inte vänta på sig.

Därför vill vi slå ett slag för getingbon och orken att omge oss med människor som tänker annorlunda. Lyssna på dem, försök förstå vad de menar och vad de har för agenda. Det är svettigt, rörigt och stickigt, men uppfriskande och absolut nödvändigt.

Någon kanske eventuellt kan misstänka att det står illa till med mångfalden hos Greengoats, men här finns oceaner av härligt tuggmotstånd, olika perspektiv och getter som utmanar varandra.