En bebisfilt säger mer än tusen ord

Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord. Hur mycket säger då en bebisfilt? Det är frågan för dagen.

Det började med Ellie Highwood, professor på universitetet i Reading. Ett par av hennes gamla kollegor fick barn och hon ville ge bebisen något fint. Istället för att gå och handla en slumpmässig nalle satte hon igång att virka. Hon älskar att virka och hade lite garn hemma, så hon kom på att hon kunde illustrera den globala medeltemperaturen de senaste hundra åren i en liten filt. Hon plockade fram data från NOAA (National Centers for Environmental Information) och skapade sedan en färgskala med 15 olika färger, ny färg för varje 0,1 °C-ökning i temperaturen. Allt mellan 0 och 0,099 fick alltså vara samma färg.

Rimlig present till en bebis ändå. Älskar nördigheten och engagemanget. Vilken kärlek i den presenten!

Filten är en hel historieberättelse

Ellie berättar: ”Om man tittar noga kan man se El Nino 1997-1998 (relativt varm gul rand), Pinatubo-utbrottet 1991/92 (relativt svalt rosa år) samt svala perioder 1929 och 1954-56 och det relativt varma 1940-46. Kom ihåg att dessa är globala temperaturavvikelser och kanske inte matchar din egen personliga upplevelse på en given plats.

Det hade kunnat stanna där, med en gullig present till en bebis, men kraften i filten var större än så. En av Ellies kollegor, Ed Hawkins, blev inspirerad och skapade en hel webbsida där man enkelt kan plocka fram uppvärmningsränderna för sitt eget land. Bilden i detta blogginlägg är för övrigt Sveriges ränder de senaste 150 åren.

Sidan har verkligen fått spridning. BlackRocks Larry Flink har skaffat sig en halsduk med ränderna, de används på byggnader och som mönster på allt från ansiktsmasker till strumpor. Det är bara fantasin som sätter gränser. Plötsligt har de två orden Global uppvärmning fått en mening. Tack för det, Ellie.

Vi behöver fler nördar här i världen. Det är min slutsats.

Warming stripes