Vill du bli min kollega?

Jag heter Katja Andersson och jobbar som hållbarhetskonsult på Greengoat sedan augusti 2021. Nu är vi i stort behov av ytterligare en kollega och jag vill gärna berätta lite om hur jag har det om dagarna innan du skickar in en ansökan. Det är nämligen inte vem som helst vi söker.

Greengoat är en relativt ung hållbarhetsbyrå i Sandviken, strax utanför Gävle. Vi hjälper företag och organisationer i hela Sverige att komma upp på banan med sitt hållbarhetsarbete. Alla företagare idag vet att de behöver jobba med hållbarhet, men få vet hur de ska göra. Vi samlar ihop dem, utrustar dem med rätt verktyg och kartor, och puttar iväg dem i rätt riktning. Det är precis vad det innebär att vara en Greengoat. (Läs längst ned på sidan var namnet kommer ifrån).

Att börja på Greengoat som nyexad civilingenjör var väldigt annorlunda från vad jag kanske först hade tänkt mig. Det var inte direkt någon lugn start där man successivt går igenom arbetsuppgifter och rutiner, kanske lär sig hur kaffebryggaren funkar (vi har fortfarande ingen rimlig kaffebryggare så det är kvar på min att-göra-lista). Min första vecka fick jag agera allt från IT-tekniker till fotograf och när jag inte hjälpte till med att ta fram utbildningsmaterial så bar jag kontorsmöbler. Bara tanken av att vi skulle byta kontor igen ger mig träningsvärk. Det som också överraskat mig är hur många otroligt spännande små och medelstora företag det finns och hur det inte går att ta sig någonstans längre utan att se våra kunders namn överallt.  

På Greengoat är den ena vecka verkligen långt ifrån den andra lik. Det kan absolut vara ett nio-till-fem-jobb vissa dagar men det finns också veckor då vi håller en workshop med en ledningsgrupp i Västerås på måndagen och åker direkt till Hudiksvall för en utbildning på tisdagen. Det är en förutsättning att man gillar att åka tåg och det har visat sig vara ett stort plus i kanten att jag klarar av att åka tåg baklänges och samtidigt jobba. Det visade sig inte minst när jag satt på tåget hem från Olofström (sju timmar) efter en intensiv workshop. Om du blir min nya kollega får du även räkna med att du kan (läs kommer att) bli medtvingad att åka långfärdsskridskor en hel förmiddag och att fredagsmöten är det finaste vi har. 

Courage over comfort

Efter snart ett år på Greengoat så är jag övertygad om att min framtida kollega inte nödvändigtvis måste ha erfarenhet A eller besitta kunskap B från allra första början. Jag har fortfarande ”träning pågår” blinkandes i pannan. För mig har det varit viktigt att få utforska nya områden och jag uppmanas ofta att “Choose courage over comfort”, det vill säga att våga asfaltera vägen framför mig. Dels på egen hand, dels tillsammans med de andra i stallet. Även om vi kanske kommer lite väl nära kanten ibland så är vi duktiga på att se till att ingen trillar över.

Hur är det då att vara anställd bland tre delägare? Eller som vissa uttrycker det, hur är det att ha tre chefer? Det sägs ju att en bra ledare är avgörande för en medarbetares arbetsupplevelse och att det som skiljer duktiga ledare från mindre duktiga ligger i hur mycket de bryr sig. Tänk dig då att få jobba med tre starka förebilder! De har verkligen fått min plats i stallet att kännas lika självklar som deras och jag får ganska ofta påminna dem om att jag faktiskt inte varit med ända sen Greengoat startades. Det får man väl se som ett tecken på att jag väldigt snabbt blev en i gruppen. Med Karin, Åsa och Åsa i stallet så blir det så oerhört mycket lättare att göra mitt jobb. Jag har nog aldrig jobbat så mycket som jag gör just nu men samtidigt varit så mån om att ha balans i livet. Det är lätt att man vill mer än vad man faktiskt hinner. Därför är jag så glad för att de andra påminner mig om vad som är viktigt, men kanske ännu mer om vad som inte är det.

Är det dig vi letar efter?

Blev du avskräckt, eller känner du att jag just har beskrivit ditt drömjobb? Har du dessutom pluggat miljö, klimat- och energisystem, social hållbarhet, cirkularitet, livscykelanalys, hållbarhetskommunikation, växthusgasberäkningar, resurskartläggningar eller något annat som gör att du förstår vilket läge mänskligheten befinner sig i och vad vi behöver göra för att ta oss ur det, så är du kanske den vi söker.

Du behöver ha ett starkt engagemang för hållbarhet och ha lätt att sätta dig in i nya områden. Vi jobbar i tydliga processer och vi är oftast två Greengoats i varje projekt, så det är inget ensamjobb. Dessutom träffar vi ofta kunder, fysiskt eller digitalt, så det är bra om du är en social person som gillar att dela med dig av din kunskap. Det kan vara allt från utbildningar och workshops med ledningsgrupper till arbetsmöten och coaching av olika slag.

Vårt kontor ligger i Sandviken, men du kan egentligen bo var du vill, så länge du kan tänka dig att vara i Sandviken ibland, och ute hos kunder runt om i landet på olika uppdrag.

Låter det intressant? Skicka in ditt CV och ett personligt brev till Åsa Backman, [email protected]. Vill du veta mer om jobbet – slå henne en signal på 070–234 64 95.

Om Greengoat

Tänk dig en dynamisk bangård, full av vagnar, lok och människor som lossar och lastar, spår åt alla håll. Det är ett virrvarr. Mitt i allt detta finns rangerloket som lugnt och systematiskt kopplar ihop vagnar och vagngrupper, skjuter på dem så att de kommer igång, över växlingsryggen och in på rätt spår. Rangerlok drivs vanligtvis av diesel, men det kanadensiska företaget Railpower var tidigt ute med att ta testa hybridteknik och batterier för modellen Greengoat. Ett hållbart alternativ helt enkelt.

Greengoat är en hållbarhetsbyrå som jobbar på samma sätt. Hållbarhetsfrågan är komplex och det är inte helt lätt att göra rätt. Där fungerar Greengoat som ett lugnt och systematiskt rangerlok. Vi hjälper, stöttar och pushar företag och organisationer att komma igång, ta sig över puckeln och in på rätt spår.

Katja Andersson