Vem betalar priset?

Vi beställde kaffe i veckan. Prislappen blev ganska omfattande, så någon skulle eventuellt kunna argumentera för att det är billigare på ICA. Det är dock inte troligt att det är sant.

För någon måste betala för att kaffet på ICA är billigt. Kaffebonden i Brasilien kanske, eller dennes anställda som knappast uppbär direktörslöner, den biologiska mångfalden i de landområden som exploateras för att vi ska få vårt billiga kaffe eller planeten som utsätts för allehanda gifter. I Naturskyddsföreningens rapport Vem betalar priset för ditt kaffe kan man läsa att det går åt 140 liter vatten för att tillverka en kopp kaffe. Dessutom används stora mängder diesel, ved, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Någon betalar. Och det naturliga vore kanske att den som ska dricka det där kaffet är den som betalar? Speciellt när kaffedrickandet till stor del sker i västvärlden där vi har råd. Finland, Sverige, Norge och Danmark ligger i topp om man ser till antal koppar per person och år.

Vi bidrar till statistiken om man säger så. Två av tre getter dricker lika mycket kaffe som en normalstor svensk by i runda slängar. När insikten om vem som betalar priset för vårt sörplande väl har slagit ned är det svårt att dricka det billiga kaffet med gott samvete.

Så vi beställde från Lykke Kaffegårdar. Deras syfte lyder:

Att ingen/inget tar skada när vi njuter av en god kopp kaffe.

Frågan de ställde när de startade företaget var: Hur driver man ett kaffeföretag utan att någon eller något skadas i processen? Med kärlek till kaffet och omsorg genom hela kedjan, organiskt och i harmoni med människor och natur. Oemotståndligt. Den tredje geten är en te-drickare, så vi köpte lite te också.

Den där insikten gäller förstås inte bara kaffe. Vem betalar för den billiga T-shirten, träningsskorna, bananerna och jordnötterna? FN:s generalsekreterare António Guterres röt till om det härom veckan när han hänvisade till att många G20-länder nu lägger enorma pengar på fossila investeringar för att rädda ekonomin från Coronaeffekterna.

“The trillions of dollars needed for Covid recovery is money that we are borrowing from future generations. This is a moral test. We cannot use these resources to lock in policies that burden future generations with a mountain of debt on a broken planet.”

Någon betalar.

Med det vill vi önska ett gott slut på 2020!

Lykkegårdar