Varför allt måste bli cirkulärt

Det här är Karin; energisk som vanligt, men vad har hon på sig? När man träffar sina kollegor på daglig basis märker man direkt när något hänt i garderoben. Det hade det gjort idag. Det visade sig att hon kastat sig handlöst in i cirkularitetens virvlar och beställt en hel låda med second handkläder som hon hyr i en månad. Sedan får hon en ny och någon annan får hennes. Vem vet vem som har haft hennes tröja innan henne? Och vem bryr sig? Tröjan är både tidlös, snygg och designad för att hålla länge. Någon har dessutom skapat en affärsmodell som attraherar många medvetna människor. Hurra!

Spänn bågen, tänk 100 år

Vi pratar mycket om cirkularitet just nu och alla de utmaningar som företag och organisationer behöver komma över för att spränga sig ur den linjära stelbentheten. Vi har ju vant oss vid att slänga och köpa nytt, så det räcker inte med att saker håller länge. Vi måste börja tänka cirkulärt också. Ulrike Rahe, professor i industridesign på Chalmers, berättade om sitt arbete kring hållbara kök på ett webinar i veckan. Kök håller i regel 25 år. Inte jättelänge, men ändå. Har vi kvar våra kök i 25 år? Knappast. Vi renoverar våra kök i ett rasande tempo. Som om det behövdes. Vi sliter tvångsmässigt ut fullt fungerande kök i tid och otid, kastar bort dem och köper nytt. För köket säger något om vilka vi är. Och vilken teppanyakihällsgrillare som helst förstår ju att det inte går att ha ett sunkigt gammalt kök därhemma. Nytt ska det vara, glänsande nytt. Så vi behöver ställa om psyket på den linjära mänsklighet vi utvecklats till. Och företag behöver skapa affärsmodeller som bygger på tjänster som gör att vi kan laga, måla om, älska och bevara i många år istället. Spänn bågen – tänk 100 år i all design, utmanade Ulrike.

IKEA är ett av alla företag som nu har insett behovet att ställa om och har beslutat att vara helt cirkulära 2030. De jobbar därför stenhårt för att skapa affärsmodeller där det går att tjäna pengar på saker som inte ska bytas ut stup i kvarten. Det betyder att allt som kommer ut från IKEA 2030 kommer att vara designat för att hålla länge, vara enkelt att laga, ta hand om, använda igen, sälja vidare och till slut återvinna till varje liten del. Allt som säljs ska dessutom vara tillverkat av förnybara eller återvunna material. Det berättade Malin Nordin – Head of Circular Business Development på Inter IKEA Group på samma webinar. Det är ett modigt beslut för ett företag som tjänar sina pengar på att kränga stora kvantiteter. De har spänt bågen och därmed öppnat slussarna för nya kreativa lösningar.

Toalettborstens dilemma

Naturligtvis kan inte allt designas för att hålla 100 år. Toalettborstar till exempel. Malin pratade en del om sådana också. Idag kan man köpa en toalettborste på IKEA för en tia. Den är gjord i plast och håller säkert i ett par generationer, men en välanvänd toalettborste är kanske inte vad man vill ärva av sina föräldrar? I toalettborstens fall fungerar i princip inga andra cirkulära modeller förutom att använda återvunnet material och designa den så att den lätt kan återvinnas igen, samt förstås säkerställa en klimatsmart produktion.

Utmaningar och möjligheter

Förutom att den linjära hjärntvätten behöver botas hos gemene man, så finns det en hel del frågor att nysta i för att lyckas skapa en cirkulär ekonomi. Det kommer att behövas nya affärsmodeller, nya kompetenser, nya idéer och nya samarbeten. Men det finns stora möjligheter för de företag som börjar utforska frågan redan nu. Vi har ynnesten att få jobba med ett antal företag som har valt att inte vänta på lagar och regler utan börjat rota i cirkulära möjligheter. För lagar och regler kommer, det kan vi vara säkra på. Då är det bra att ha påbörjat jobbet och hittat sin väg.

P.S. I Karins cirkulära låda fanns även en klänning som inte satt som en smäck. Den artificiella intelligensen kommer på sikt att göra att hon enbart får kläder som passar, men fram till dess blir det en hel del transporter och emballage. Ytterligare en aspekt att fundera över i jakten på en perfekt cirkulär värld således. D.S.

Cirkularitet