Välkommen till stallet, Katja!

Vi hade väl tänkt tanken, att tiden inte riktigt räckte till. Kvällarna vid skrivbordet blev längre, lunchpromenaderna färre och morgnarna tidigare. Så kom ett mejl från Katja med rubriken: Kan jag vara ert nya stjärnskott? Efter att ha träffat henne var svaret givet. Jajemän, det är du!

Hon hade deltagit på ett webinarium som vi höll för företagare i Hälsingland i våras och tyckte att vi pratade om det hon tycker är viktigt – att alla ska med, små som stora företag och att det ska vara enkelt att ställa om och integrera hållbarhet både i affären och i livet. Dessutom tyckte hon att vi verkade ha kul ihop. Själv läser hon en civilingenjörsutbildning inom energi och miljö på KTH i Stockholm, men är klar med sitt exjobb snart, så det var dags att börja söka jobb. Den 16 augusti flyttar hon in hos oss på Sandbacka Park i Sandviken.

Har det alltid varit givet att du skulle jobba med hållbarhet?

Den ingenjörsutbildning jag läser är väldigt bred. Många väljer att jobba med energiteknik eller kemi till exempel. Men det är framför allt två lärare som har präglat mig i den här frågan. Dels min biologilärare i högstadiet som vid något tillfälle sa att människan fokuserar på aktiviteter som skadar vår planet, och att vi behöver ändra på det. Den andra var en lärare på KTH som sa att den som utbildar sig till ingenjör har ett ansvar att göra något gott för världen. Det där fastnade hos mig.

Vilken kompetens tar du med dit till Greengoat?

Jag tror att den verktygslåda jag har med mig, dels från KTH och dels från de jobb jag haft vid sidan om under studierna, är bred på många sätt, men också djup inom vissa områden. Jag har till exempel fokuserat mycket på cirkulär ekonomi under min utbildning och under mitt exjobb har jag genomfört en livscykelanalys på en ny livsmedelsprodukt. Systemanalys och verksamhetseffektivisering är andra områden som jag kan bidra med. Jag hoppas också att jag kan komma med nya perspektiv. Kombinationen mellan min färska utbildning och övriga getters långa erfarenhet känns spännande!

Många företag tittar på att ställa om till en cirkulär ekonomi just nu. Hur tänker du kring det?

Jag har verkligen snöat in på frågan. Här finns så stora möjligheter och samtidigt så mycket kvar att göra. Många företag pratar om cirkulära produkter idag, men ofta handlar det om att de är återvinningsbara. Återvinning är viktigt, men det är ju bara första steget. Och det är svårt att bli cirkulär om man inte ser över affärsmodellerna.

För att ta ett praktiskt exempel så köpte jag ett par skor för sisådär fem år sedan. De är ingångna och väldigt sköna, så vad vore mer naturligt än att det skulle gå att byta ut sulan när den är slut? Jag försökte både hos företaget jag köpte dem av och hos en skomakare, men de var helt enkelt inte designade för det. Tanken är att man ska slänga dem och köpa nya när något går sönder. Tänk om alla företag skulle börja designa sina produkter för att de ska kunna lagas istället…

Man brukar ju säga att saker som är lagade blir nästan som nya, men jag tycker att vi får tänka om där. Saker som lagas blir ju mycket bättre än nya eftersom de inte kräver några nya material samtidigt som det krävs mindre energi att hålla redan utvunnet material i cirkulation. Vi måste tänka om. Nytt är inte vad vi ska sträva efter.

Vilka utmaningar ser du när det gäller hållbarhet?

Det börjar verkligen bli bråttom att ställa om, men många verkar inte inse det. Jag tror att det behövs en massiv kompetensökning, men frågan är hur man ska göra. Ta frågan om matkonsumtion till exempel. Jag har märkt att det är en väldigt känslig fråga, något djupt personligt som få är beredda att ändra på. Det funkar inte att visa bilder på hur djuren har det i livsmedelsindustrin, eller visa siffror på växthusgasutsläpp och vattenåtgång. Jag upplever att folk har lättare att göra mer medvetna val när det gäller kläder och prylar. Där är man redo att ställa krav på hållbarhet. Det gäller att hitta rätt sätt att kommunicera för att få till en förändring.

Ansvarsfrågan är en annan utmaning. Vems ansvar är det att världen ställer om? Företagen lägger över ansvaret på konsumenterna och tvärt om. Det enkla svaret är att det är allas ansvar, men vi är dåliga på det där med delat ansvar. Vi vill gärna se att det är någon annan som bär ansvaret hela tiden. Jag skulle önska att alla – företag, politiker, kommuner, privatpersoner – ja, alla – slutar att titta på vad andra gör och istället ställer sig frågan: vad kan jag göra?

Det finns många utmaningar och många möjligheter. Det är också en stor anledning till att jag vill jobba på Greengoat. Här tror jag att jag kan bidra på riktigt och hjälpa företagen att bli mer hållbara.

Det tror vi med. Hjärtligt välkommen!

Greengoat Katja Anderson