Välkommen till ett liv utan sopor

Hej och välkommen till Sveriges första zero-waste-bostadsrättsförening. Hos oss finns inga soptunnor, helt enkelt för att de inte behövs. Istället har vi våra fina grisar och getter som älskar att äta vissa rester, samt en gemensam kompost där vi lägger matavfall som djuren inte bör äta. För att du ska veta skillnaden och få tips och råd om hur du slipper avfall helt och hållet bjuder vi in till en inspirerande föreläsning där du får kunskap om övergången till ett avfallsfritt liv. Vi delar också med oss av tips och idéer på vår gemensamma blogg.

Det där skulle kunna vara den första informationen du fick när du flyttade in i din nya lägenhet. Så var det dock INTE när en av getterna precis flyttade in i sin nya bostad. Tvärt om:

Det visade sig inte alls vara så enkelt, eftersom den närmaste återvinningsstationen var tillfälligt stängd, oklart hur länge. Dessutom finns det inga kärl för matavfall vid soptunnorna på innergården. Allt avfall i samma tunna. Enkelt, absolut, men det är definitivt inte så enkelt att förse sig med ett ”härligt gott samvete för vår egen och kommande generationers livsmiljö” när man vet vad alla förpackningar ställer till med.

Häften av allt jungfruligt material i EU går till förpackningar

Visste du till exempel att 40% av all plast och 50% av allt papper som används i EU är avsett för förpackningar? Det betyder att förpackningar är en av de största användarna av jungfruligt material. Och visste du att varje europé i genomsnitt genererar 180 kilo förpackningsavfall varje år? 180 kilo… och det är inte så att vi blir bättre och bättre för varje år. Nej, det här är ett växande problem, vilket EU har förstått. I onsdags la därför EU-kommissionen fram ett förslag om striktare regler för förpackningar för att minska materialåtgången, driva en cirkulär ekonomi och göra alla förpackningar återvinningsbara till 2030.

Vad betyder det för oss som företag?

Precis som med andra lagförslag från EU som ligger under EU Green Deal behöver företag i Europa förhålla sig till de nya reglerna. I det här fallet behöver företag som skickar produkter med förpackningar agera. Varje förpackning kommer att behöva ha en etikett som visar vad förpackningen är gjord av och i vilken avfallsström den ska hamna. Avfallsbehållare kommer att bära samma etiketter och samma symboler ska användas överallt i hela EU.

Förslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och Rådet, det vanliga förfarandet, vilket kan ta tid. Kommissionen uppmuntrar dock företag att redan nu börja förbereda sig för att dels minimera förpackningsmaterialet, dels att säkerställa att det finns data för vad förpackningsmaterialet är tillverkat av.

Det kanske kommer att dröja innan vi ser den första zero-waste-bostadsrättsföreningen i stan, men visst känns det rimligt? Det finns också väldigt goda förebilder att inspireras av, såsom Restaurang Trägårn’ i Duved och La Baita Verde i samma by.

När hade du en helt avfallsfri dag senast?

Avfall