Vad är hårresande om 56 år?

Ända in på 60-talet var havet oändligt stort. Det visar den här enkla instruktionsfilmen om sjövett från 1964.

Vi har bättre koll nu. Men om vi hoppar fram 56 år, vad kommer folk att dela för hårresande instruktionsfilmer om 2020? Domen blir antagligen inte nådig. För vi håller ju fortfarande på och trycker hål i ölburkarna för att de ska sjunka lättare. Bildligt talat. Vi blir bättre, vi skriver på Parisavtal, slår nävar i bord och håller fötterna torra så gott det går, men det kommer mest troligt att finnas hårresande filmer att visa om 56 år.

Det går inte att ducka

I veckan har vi hjälpt ett mindre företag att förstå vilka hållbarhetskrav deras största kund ställer på dem vad gäller allt från jämställdhet och antikorruption till koldioxidutsläpp och miljömål. Vi har också träffat den stora kunden och ser hur systematiskt de jobbar med sina leverantörer. Det är sannerligen lovande och detsamma händer hos många företag just nu. När ägare och lagkrav driver storföretagen framför sig börjar det hända saker. Det går helt enkelt inte att ducka.

De planetära gränserna

Visst är det en spännande tid vi lever i, precis i gränslandet när vi börjar överskrida de planetära gränserna, en efter en, och vilka krafter det är som gör att vi förstår att vi inte kan fortsätta med det. Att vi VET att vi håller på att förstöra hela jordklotet räcker inte som argument. Det är annat som styr. Och så länge pengar och regelverk styr oss i en hållbar riktning finns det hopp, men vad händer när världens länder ska börja sopa ihop resterna efter den stora virusattacken? Tar vi med planeten som intressent då?

Eller är det då de hårresande instruktionsfilmerna från 2020 kommer att skapas?

World Environmental Day

Det är förresten World Environment Day idag. Sedan dagen instiftades 1974 har syftet varit att öka medvetenheten om globala miljöproblem och inspirera människor, företag, organisationer och länder att agera.

Det firar vi!

Hårresande