Varför det måste ske nu

”Trump gillar kol och olja. Biden vill ta USA tillbaka till Parisavtalet och gynna grön teknik. Vad betyder det för börsen och hur ska man som sparare tänka och agera så här inför slutspurten av det amerikanska presidentvalet?”

Citatet kommer från SEB:s privatekonom Jens Magnusson. Han menar att börserna kan komma att bli ledsna om Biden vinner. Naturligtvis är miljöfrågan inte den enda frågan på den amerikanska agendan och naturligtvis är det komplicerat, men det säger ändå en del om kortsiktigheten på aktiemarknaden. Frågan är: hänger den ens med i svängarna?

Omställningen går snabbare än vi tror

För det går ju snabbt nu. För fem år sedan slog Tom Fanning, CEO på Southern Company vad om åtta miljarder dollar att naturgas skulle komma att dominera amerikansk elektricitet på samma sätt som kol gjort. Fem år sedan. Han verkar ha ändrat sig. Webbsidan pryds nu av vindkraftverk och det är mycket som talar för att efterfrågan på gas minskar i takt med att förnybara energikällor blir mer konkurrenskraftiga. Och som Tom Farrell, styrelseordförande på Dominion Energy – ett av USA:s största kraftföretag – sa i juli: ”Det är uppenbart att investeringar i gasöverföring och lagring blivit alltmer stridbart, osäkert och dyrt”. I somras beslutade de att sälja av i princip alla sina gastillgångar. Även där är det idel förnybart på webbsidan idag. Det går fort. Hänger vi med? Hänger börsen med? Hänger de amerikanska väljarna med?

Den mänskliga hjärnans oförmåga

Om man är det minsta konspiratoriskt lagd kan man misstänka att det här inlägget är politiskt. Det är det inte. Vi brukar säga att vi inte ska vara politiska på Greengoat, att vi ska utgå från komplexiteten och inte välja sida. Så det här inlägget är inte politiskt. Det handlar helt enkelt om hur svårt vi människor har att tänka framåt. Det hjälper föga att vi VET att det håller på att gå åt skogen. Vi beter oss ändå som om det inte fanns någon morgondag. Och det kanske det inte gör heller, rätt vad det är.

Många ljus i mörkret

Men det händer massor av bra saker. Vi märker det hos våra kunder varje dag. En vd uttryckte sakligt häromdagen: ”Koncernen har satt hållbarhetsmål på oss som vi inte kommer att nå om vi inte ändrar vårt sätt att arbeta radikalt. Vi behöver helt enkelt se över hela värdekedjan och utmana våra befintliga affärsmodeller”. Det är inget man gör på en kafferast och det ställer rätt höga krav på en ledning som behöver se bortom nästa kvartalsrapport. Det kräver engagemang och förståelse i hela företaget och det krävs mod att utmana affärsmodeller som fungerat alldeles utmärkt i decennier, men som inte gör det längre.

Konsten att balansera fort och rätt

För övrigt rapporterar Världsnaturfonden att andelen palmolja har ökat i biodrivmedlet vi tankar i Sverige. Det beror förstås på EU:s mål att minska användningen av fossila bränslen. Det blir lätt fel när det ska gå för snabbt.

Vi gillar att det går snabbt. Det krävs att det går snabbt, men det måste samtidigt bli mer rätt än fel. Annars riskerar vi att många tappar engagemanget och känner uppgivenhet. Så slutklämmen på dagens tankesnurr är helt enkelt: Tänk stort, börja smått och bädda för en rejäl framdrift. Då behöver du inte fundera sedan över vad det var som hände egentligen.

Hållbarhetsrapportering