Längtan efter ett reparerbarhetsindex

Jag tog ned en pipande brandvarnare för att byta batteri i den häromsistens. Det gick inte. Allt satt nämligen ihop, svetsat, limmat, skruvat, allt i ett endaste stycke. Trots skruvmejslar, hammare, list och rosenrött ursinne gick inte batteriet att få loss från eländet. Jo, till slut, men då var det bara molekyler kvar av den tidigare brandvarnaren. Har du varit med om något liknande? Det är förvånansvärt många saker som är designade som en enhet där delarna inte går att byta ut. Idiotiskt, javisst.

Sedan den första januari i år kräver den franska regeringen att tillverkare av vissa elektroniska enheter, inklusive smartphones och bärbara datorer, måste informera konsumenterna hur deras produkter kan repareras.

Varje produkt graderas på ett ”reparerbarhetssindex” som bygger på en rad kriterier, inklusive hur lätt det är att ta isär den, tillgång på reservdelar och tekniska dokument och så vidare. Ju högre poäng, desto bättre reparationsförmåga och desto längre livslängd på produkten.

Det här är ett svar på EU:s Circular Economy Action Plan som kom förra året. Frankrike vill vara först på bollen med ett mätbart verktyg som kan få fart på cirkulariteten, för den kommer att behövas om vi ska nå Parisavtalet. Förhoppningsvis hakar fler länder på och inför ett index. Tanken är förstås att få tillverkare att designa för lång hållbarhet och för möjligheten att reparera. Nollor som min före detta brandvarnare kommer att få det svårt. Och telefoner som det inte går att byta batteri i, eller alla dessa maskiner som kostar lika mycket att laga som att köpa en helt ny. De passar helt enkelt inte in i den cirkulära verklighet som vi är på väg in i.

För det händer massor just nu, precis som när det gäller det mesta inom hållbarhet. För bara en månad sedan lanserade Ellen Mac Arthur Foundation Circulytics, ett verktyg som ska göra det möjligt att mäta cirkularitet i ett bredare perspektiv. Det ska dessutom vara enkelt att koppla till GRI 306 vilket är efterlängtat.

Dagens tips: haka på cirkularitetståget nu om du vill att företaget ska finnas kvar i några decennier till. Det har nämligen aldrig varit lättare att hamna efter och bli sittande med Svarte Petter, kanske i form av stora mängder nollor.

PS. Det är fullständigt normalt att fundera på om GRI 306 är ett ryskt specialförband, alternativt en svår sjukdom. Men det är enklare än så; GRI (Global Reporting Initiative) är en standard för hållbarhetsrapportering och GRI 306 är den del som hanterar avfall. Vi berättar gärna mer om det. DS.

Repairability index