I slumområde 21 de Mayo finns ingen sophantering

Iallafall ingen organiserad sådan. De som bor i slumområdet gör vad de kan för att samordna och samarbeta med det lilla de har att tillgå, men här skapas hela tiden gigantiska sopberg som stinker och sprider sjukdomar bland människor och djur. Sopbergen eldas upp då och då i brist på alternativ, vilket leder till att giftiga ämnen sprids i luften. Många, många barn tvingas växa upp under dessa förhållanden.

Det kom ett brev

Vi fick ett brev från Ville Hertel som befinner sig i 21 de Mayo. Han praktiserar på biståndsorganisationen TECHO (”tak” på spanska) där han tillsammans med andra volontärer arbetar med ett projekt som bland annat ska skapa en fungerande sophantering tillsammans med invånarna i området.

”Vårt arbete handlar om att mobilisera ungdomsvolontärer, bygga övergångsbostäder och ansvara för långsiktiga projekt. Som svensk är det svårt att föreställa sig vilken vardag människorna lever i här, förklarar Ville.

Han berättar att hundratusentals människor lever under villkor som ingen svensk eller europé skulle acceptera. En stor del av invånarna är haitiska flyktingar som flytt sitt land efter många år av oroligheter. För många kulminerade oron när presidenten blev mördad i juli förra året.

”Deras boendestandard är extremt låg och de vardagliga sysslorna blir svåra att genomföra på grund av alla andra utmaningar som behöver hanteras varje dag. De får i princip ingen hjälp från statligt håll och hoppet om framtiden för dessa människor ligger i händerna på organisationer som TECHO,” berättar han.

Vill du hjälpa till?

Nu ska volontärerna organisera sophämtningen i området och investera i containrar och sopstationer för att förebygga att sopor samlas där det skulle kunna vara grönområden. Det ingår också i volontärernas roll att samla in pengar till sitt projekt.

”Man kommer långt med engagemang, men inte hela vägen. Projektet behöver finansiering och vår målsättning är att samla in 35 000 kronor. Den summan räcker för att skapa en fungerande sophantering i slumområde 21 de Mayo. Det skulle göra stor skillnad för väldigt många människor,” säger Ville.

Förutom att det kan kännas bra att bidra till en kraftigt förbättrad vardag för mer än 200 familjer utlovar han veckovisa uppdateringar på hur projektet går och vad pengarna går till.

Vill du veta mer? Kontakta Ville!
[email protected]
+56937790048

21 de Mayo