Hänt i veckan

Hur mycket får egentligen plats i en vecka? Vi har grävt djupt i emissionsfaktorer och värmevärden i veckan, diskuterat hållbarhet i IT-sektorn, medborgarlön och brödbak i Fellingsbro som en väg till lycka här i livet, ätit makalöst goda kolor från Ockelbo, hållit andan över världens största isbergs bekymmersfyllda färd mot Sydgeorgien och funderat över huruvida Parisavtalets femåriga födelsedag ska firas eller inte. Det går ju sådär för oss här i världen.

Igår var sista dagen att lämna synpunkter på EU-kommissionens förslag på Taxonomin, du vet den där som ska bestämma vad vi i Europa anser vara gröna investeringar. Kritik har seglat upp bland annat mot att bioenergi ses som en övergångsaktivitet och att vattenkraft av olika anledningar riskerar att klassas som icke hållbart.

Varför är det viktigt? Jo, för att det är den som ger finanssektorn riktlinjer för vilka investeringar som är miljömässigt hållbara. Och det behövs. DN berättade i torsdags att offentliga medel fortsätter att strömma till fossila investeringar. Ibland kan man få för sig att vi redan är på väg ur det fossila samhället, men inget kan ju vara mer fel. Vi investerar frejdigt i kol, olja och fossilgas – flera miljarder av våra pensionspengar ligger placerade i fossila bolag enligt Naturskyddsföreningens rapport. Taxonomin kan hjälpa till där, för det kommer att handla om risk. I januari träffar vi tredje AP-fonden för att diskutera hur de tänker kring sitt fossila innehav, riskhantering och sin roll. Det ska bli löjligt spännande.

För det är ju inte lätt. Det är rent utav svårt. Vi kunde bara beskåda vår egen totala moras härom dagen när vi bestämt oss för att utöka vårt kontor. Snabba och beslutsamma som vi är kastade vi oss snabbt in på ikea.se för att göra ett ansenligt inköp av kontorsmöbler. Det gick så långt att vi nästan lyckades komma igenom hela köpprocessen innan vi vaknade till och insåg att vi inte alls skulle köpa nya möbler. Världen är full av begagnade kontorsmöbler som bara väntar på att få bli våra. Det är pinsamt att avslöja, men jag tror att det är fler ryggmärgsreflexer än våra som behöver omprogrammeras för att vi ska få slut på köphetsen. Och hur går det då med tillväxten och arbetstillfällena? Ja, det är där som brödbaket i Fellingsbro kommer in i bilden. Vi tar det en annan vecka.

Med det vill vi önska GOD JUL!

Greengoat jul