Fem tips på hur du räddar världen

Jag är säkert inte ensam om att ha ett alarm som ofta ringer samma tid varje morgon och att jag föredrar att göra saker i en viss ordning. Många känner säkert igen sig och det är faktiskt så att våra hjärnor går på autopilot en stor del av tiden, vilket ibland kan kännas avgörande för att vi överhuvudtaget ska få ihop livspusslet. Det krävs mer av vår hjärnkapacitet att göra saker på ett nytt sätt och därför letar hjärnan istället efter sånt som den redan kan, så att den kan fokusera på andra viktigare saker.

Vi fick nyligen frågan om vi ville hålla ett föredrag om hållbarhet för företagare i regionen. Ja, vad kul! Självklart tackade vi ja till det. Det skulle vara konkret fick vi veta, av typen fem tips på hållbart företagande. Det måste vara enkelt eftersom det är så många som är evinnerligt trötta på ordet hållbarhet.

Ge mig ett lyckopiller!

Vi pratade om det över lunchen och konstaterade att mänskligheten är sig lik. Vi vill helst ha en quick-fix som gör att vi kan fortsätta som tidigare. Vi kan eventuellt ta emot fem tips och kanske välja ett där vi möjligen kan tänka oss att göra en liten förändring. En liten, för det är väldigt jobbigt att tänka nytt och göra annorlunda. Vi tänker likadant när det gäller att börja träna, gå ned i vikt, äta mer vegetariskt eller vad det kan vara. Det är högst mänskligt att önska sig det där pillret som gör att man kan få resultat och fortsätta som vanligt.

Geoengineering och Carbon Capture Storage (CCS) föreslås ofta som verktyg för att tackla klimatkrisen. Och visst är det oemotståndligt? Att samla in utsläppen och gömma undan dem, sätta upp enorma skärmar som kan studsa bort solljuset eller kasta upp lite kemikalier i atmosfären känns ju som fantastiska lyckopiller. Så kan vi med gott samvete fortsätta som vanligt. Bring it on! Eller?

Lågt hängande frukt

En av getterna har tjatat på sin mamma i flera år att hon måste sluta använda plastfolie. Det går inte att övertyga henne; hennes plastfolieberoende är för starkt. Däremot har föräldrarna inte haft några problem alls att minska köttkonsumtionen avsevärt. De lagar nu veganskt eller vegetariskt flera gånger i veckan. Sambons mamma däremot, bytte ut plastfolien momentant. Inga problem alls. Köttkonsumtionen däremot… inte lika lätt. Det är värt att tänka på – en lågt hängande frukt för dig är inte lika lågt hängande för någon annan. Men det gäller att se till att åtminstone plocka de frukter som hänger lågt och är lätta att plocka. Det är en bra start.

När det kommer till våra kunder brukar vi också försöka hitta de där lågt hängande frukterna, kanske framför allt för att få i gång tanken hos medarbetarna. Aha, var det så där enkelt? Det föder idéer till andra aktiviteter som faktiskt går att göra utan att slå knut på sig själv. Parallellt kan man samtidigt analysera värdekedjan och se var man behöver lägga extra krut – där man har sin tyngsta påverkan. Så när alla engångsmuggar och glödlampor bytts ut är vi redo att ta tag i förändringar som ger verklig effekt.

Partiledardebatten igår gav ytterligare bränsle till den brasan. Enkla lösningar är det som efterfrågas, och inte ska väl vi behöva ändra på oss när det gäller klimatet? Vår påverkan är ju ändå så marginell. Partiledarna skulle inte ha några problem alls med att leverera fem tips för att rädda världen. Men vad är syftet med att leverera tipsen? Att vinna valet nästa år eller att reducera växthusgasutsläppen?

Jodå, vi ska leverera våra fem tips på hållbart företagande för företagarna i regionen, men egentligen skulle det räcka med tre; du får dem redan nu:

  1. Gör en väsentlighetsanalys och ta reda på var ni påverkar mest på miljö, människor och ekonomi
  2. Börja med de lågt hängande frukterna
  3. Vänta inte på lyckopillret. Det finns inga genvägar
Lyckopiller