Det går inte att prioritera bort en hållbar framtid

Har vi tid med en försiktig vätgasstrategi, frågar sig Vätgas Sverige och sätter fingret på hela läget just nu. Världen borde inte vara yrvaken; experterna har varnat för vart vi är på väg i klimatfrågan länge, men yrvaken är den. Politiker är yrvakna, företagsledare är yrvakna, offentlig sektor är yrvaken, medborgarna är yrvakna. Inte alla såklart, men många. Så när Fossilfritt Sverige igår presenterade vätgasstrategin för regeringen kunde man höra Sveriges energiminister Anders Ygeman säga saker som att ”i första hand behöver vi satsa på laddinfrastrukturen för elbilar. Elektrifieringen går först”.

Tack och lov var även finans- och bostadsminister Per Bolund på plats och kunde beskriva varför det inte kan vara det ena eller det andra; att det måste vara både och, liksom att vätgasfrågan är betydligt större än den om elbilarnas vara eller icke vara. Vätgas kan få ned Sveriges fossila utsläpp med drygt 30%. Det går inte att prioritera bort, Anders Ygeman, och handlar egentligen väldigt lite om laddinfrastruktur för elbilar – mer om energilagring, industrier, tung trafik, samarbeten, nya affärsmodeller, nya jobb och ny kunskap. En hållbar framtid helt enkelt.

Anders Ygeman tog i alla fall emot strategin, tillsammans med Per Bolund, vilket gör att vi kan hoppas och verka för att den också kommer att genomföras. Ja, vi har snöat in på frågan, men den ligger oss varmt om hjärtat och vi gör vad vi kan för att driva frågan tillsammans med våra kunder.

Taxonomiförvirringen

Att det är yrvaket visar sig också i diskussionerna kring EU:s Taxonomi. Taxonomin är det verktyg EU tagit fram för att hjälpa finansinstituten att bedöma vilka investeringar som är miljömässigt hållbara. Vilka är det som omfattas egentligen? Alla, nästan inga, eller bara finansiella instituten? Det har sannerligen varit monumental förvirring i den frågan. Vi var med på ett seminarium i veckan där ledande experter som till och med varit med att ta fram taxonomin inte kunde svara på vilka som ska omfattas.

Allt slutade med att Finansinspektionen satte ned foten och klargjorde att även i Sverige är det EU:s direktiv för icke-finansiell redovisning, NFRD som styr, inte den svenska årsredovisningslagen. Det innebär att alla svenska företag med mer än 500 anställda ska redovisa i enlighet med taxonomin från och med i år. Tack för klargörandet.

Science Based Targets – glöm inte vetenskapen

I all denna yrvakenhet är det ändå befriande att så många företag inser att det inte går att vänta med hållbarhetsfrågan. De gör sin läxa, sätter mål och agerar för att minska sitt avtryck. Vi har sagt det förr – privata företag går före, offentliga sektorn skvalpar fortfarande i mångt och mycket i bakvattnet.

Allt fler företag sätter också klimatmål i enlighet med forskning, så kallade Science Based Targets. Det innebär att man sätter upp en plan där man visar hur man ska jobba med sina utsläpp i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Även här går det snabbt. Från att det nyss bara var stora, globala koncerner som satte vetenskapliga mål ser vi nu allt mindre företag komma in. I Gävle finns ett sådant exempel, där Sörby Handelsträdgård, som första trädgårdsföretag någonsin i hela världen, fick sitt klimatmål godkänt av Science Based Targets Initiative i somras. Modigt och viktigt i denna yrvakna värld. Det får en ju att vilja handla sina tulpaner av dem, eller hur?

Aktuellt besökte för övrigt Sandviken och Hofors igår. Det blev ett långt och bra reportage om vätgas. Kul!

Med det stänger vi den här veckan med en bestämd och helt oyrvaken smäll och önskar dig en trevlig helg!

Har vi tid att vänta på hållbarhet