Mänskligheten slår nya rekord hela tiden. År 2020 passerade vi 100-miljardersstrecket när det gäller antal ton material som tar sig genom den globala ekonomin varje år. Vi plockar upp material ur jorden, tillverkar grejor, använder dem (i bästa fall) och slänger bort. 100 miljarder ton. Av allt material vi plockade upp under 2021 lyckades vi återvinna 8,6 procent enligt Circularity Gap Report 2021. Inte speciellt imponerande. Två tredjedelar av det som tillverkas slängs, och Världsbanken räknar med att mängden avfall kommer att öka med 70% till 2050. Nya rekord alltså. Är det rimligt?
”Nej, det är helt orimligt. Vi måste alla hjälpas åt att minska både konsumtion och avfall och åtminstone lära oss att ställa frågan: behöver jag verkligen det här?”
Orden kommer från Helen Wembrand, butiksägarinna i Duved. Det kan låta märkligt att någon som vill sälja saker ber kunderna att fundera över om de verkligen behöver handla, men Helen är ingen vanlig butiksägare. Hennes drivkraft är inte att bli stenrik på sin butik, utan att driva förändring.
Noll avfall och korta transporter
Kommer du ihåg att vi berättade om Restaurang Trägårn i för ungefär ett år sedan? Victor berättade då om sin nyöppnade restaurang och sin ambition att driva den helt utan att generera något avfall. Helens butik ligger vägg i vägg med Restaurang Trägårn och Helen är ingen mindre än Victors mamma. Ambitionen är densamma: noll avfall, så korta transporter som möjligt och produkter som inte är skadliga för planeten.
Butiken heter La Baita Verde, ’den gröna stugan’ på italienska. Där kan man handla allt från kryddor, gryn och oljor till tvättmedel, tandborstar och balsamkakor. Det man kan vara helt säker på när man går in i butiken är att alla produkter är schyssta, ekologiska och snälla mot planeten och människan. Genom att sprida kunskap och göra det enkelt att handla hållbart hoppas Helen kunna inspirera fler att minska både konsumtion och avfall.
Mötesplats som inspirerar till lägre klimatavtryck
”Butiken blir en mötesplats där vi kan lära oss av varandra, väcka frågor, dela goda exempel, prata matsystem och konsumtion. Om fler börjar fråga efter produkter som inte skadar planeten kan vi göra skillnad,” berättar hon.
När man går till La Baita Verde tar man med sig sin egen förpackning och handlar varorna i lösvikt. Man kan också köpa glasförpackningar av Helen om man inte har egna. Förutom att det blir mindre avfall om man återanvänder förpackningarna så tror Helen att det här gör att människor kommer att slänga mindre eftersom de handlar den mängd de behöver – inte den mängd som någon annan bestämt i förväg.
Visst låter det underbart att gå in i en butik och veta att allt där inne är bra för både hälsa, miljö och den som producerat varan? Tack och lov verkar tanken ha fått fäste hos fler. Helen berättar att Zero-waste-rörelsen växer snabbt och att det dyker upp fler initiativ på många ställen. Hon menar dock att det inte räcker med små nischbutiker för att göra riktig skillnad. Den stora utmaningen är att få med sig de stora matkedjorna.
Behöver vi alla grönsaker året om?
”Man hör ofta de stora kedjorna säga att plast behövs för att få grönsakerna att hålla längre – att plasten bidrar till att det blir mindre matsvinn. Jag tycker att problemet är att de stora kedjorna köper in för mycket och fel grönsaker. En färsk grönsak är en färsk grönsak och ska inte behöva hålla i fyra veckor. Vi behöver faktiskt inte heller äta jordgubbar i februari.”
Helen efterlyser en systemförändring och för att det ska hända krävs att konsumenterna börjar ställa frågor och kräver förändring. Idag funderar de flesta inte så mycket på hur och var de varor man handlar är producerade. Tänk om fler skulle börja välja bort sådant som färdats långt, som förpackats med onödigt mycket plast, eller som är uppenbart dålig kvalitet, om än billigt. Tänk om många började kräva av butikerna att ta tillbaka förpackningar. Tänk om det skulle bli dyrt att slänga saker… Det är där någonstans vi behöver börja. Vägra lite mer. Välja bort lite mer, tänka lite mer.
Vem betalar priset?
”Att vi hamnat i ett slit-och-släng-samhälle tror jag mycket beror på att det går att handla så billigt. Hur kan en tröja kosta 99 kronor? Det säger sig självt att det är fel någonstans i kedjan. Någon betalar priset, vanligtvis både människa och planet,” säger hon.
I sin butik möter hon många kunder som redan tänker på att konsumera hållbart, men hon träffar också många som gärna vill leva mer hållbart men tycker att det är svårt. Vissa är skeptiska men kommer in i butiken för att diskutera.
”Det är alla spännande samtal som gör dagarna i min butik så härliga. Om jag bara kan få någon att tänka annorlunda och börja ifrågasätta vårt nuvarande slit-och-slängsamhälle så är jag nöjd. Jag vet att vi kan göra skillnad tillsammans,” avslutar hon.