Dags att kamma till sig?

Sommaren sjunger på tredje versen och det är bara att hoppas att det finns många varma och soliga verser kvar på den här melodin. Men alldeles oavsett versantal så känns det otroligt spännande att kavla upp ärmarna och börja jobba igen. Det blir en spännande höst!

Når vi de globala målen?

Semestern har bjudit på allt från en ny svensk strategi för cirkulär ekonomi till en europeisk vätgasstrategi och den nya europeiska Taxonomin, allt för att försöka nå de globala målen för en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Mycket vatten har runnit mellan broarna sedan 2015 när FN:s medlemsländer antog de 17 globala målen, men vi var överens då. Nu är det mindre än 4 000 dagar kvar till 2030 och det börjar bli bråttom.

Även BNP är uppe till debatt, inte enbart för det historiska raset. Debatten är inte ny, men med ökat fokus på hållbarhet blir frågan hetare. Ett system som bygger på oändlig tillväxt fungerar ju väldigt dåligt i en värld med ändliga resurser. Det funkar om man bara är intresserad av intäkter och inte bryr sig om kostnader i form av välmående, miljöförstöring och biologisk enfald, men den tiden är förbi. Det räcker med en snabb blick i spåkulan för att inse att en tankerevolution är på väg att ta fart. Spännande tanke!

Hur ska man göra?

Det är fantastiskt att det börjar hända saker, men det blir också mer att hålla ordning på som företag. Vad gör man? När det är dags att kamma till sig inför hösten tycker vi att det är två frågor man ska ställa sig:

 1. Vilka regler och krav avseende hållbarhet gäller för vårt företag?
  • Vad behöver vi mäta och rapportera?
  • Vilka krav ställer våra ägare?
  • Hur påverkar Taxonomin oss?
  • Finns det andra icke-finansiella direktiv vi behöver ta ställning till?
 2. Uppfattas vi som vi vill uppfattas?
  • Stämmer kommunikationen på vår webbplats överens med vår ambitionsnivå och det arbete vi gör inom hållbarhet? Såväl kunder och investerare som potentiella anställda söker sin information där.
  • Är vår personal med på banan? Vet de vad som gäller? Tänk på att de är de allra viktigaste ambassadörerna

Hör av dig om du vill ha hjälp. Ibland är det svårt att se skogen för alla träd.

Framtidssäkra