Dagens kunskapslucka

”Jag är djupt besviken på er”, utbrast Karin Svärd Hertel i förmiddags. Karin är kvinnan som en gång i tiden fick stämpeln Greengoat när hon baxade en ledningsgrupp genom en svår situation, vilket sådde ett frö till vårt företagsnamn flera år senare. Besvikelsen idag låg i att hennes hopplösa kollegor inte kunde namnet på en blomma som hon stolt visade upp på bild. Ett kundbesök senare på dagen gav henne vatten på sin kvarn eftersom kunden klarade provet galant och inte bara kände till blomman, utan även var den växer, nämligen i kvävefattig jord.

Vi kör ”femminutare” med jämna mellanrum på firman. Häromveckan berättade till exempel Katja om hur det kan komma sig att träd kan bli mer än tio meter höga och idag var det Karins tur att berätta om Tätörten (Pinguicula vulgaris). Grejen med tätörten är att dels att det är en köttätande växt och dels att den genom åren använts till allt från att bleka håret till att göra långfil, även om det har visat sig att långfilsspåret är fake news. Carl von Linné beskrev rent utav receptet på långfil i sin Flora Lapponica, men sedan dess har ingen lyckats framställa långfil, eller tätfil som den också kallas, med hjälp av tätört. Man kan fundera på var han fick sin insikt ifrån, men det blev en långdragen faktoid.

Fem minuter alltså, det är vad läromästaren får på sig att täppa igen sina hopplösa kollegors kunskapsluckor. Mer har vi inte tid med, för det är ju så mycket annat att hålla reda på. Igår godkände till exempel EU:s medlemsländer Taxonomins första delegerade akter. Annika Strandhäll meddelade regeringen att hon tänker ha ett svar på frågan om slutförvar av kärnavfall den 27 januari nästa år, elpriserna slår i taket och julen står för dörren.

Väsentlighetsanalysen täpper igen kunskapsluckor

Och, vad som också står för dörren är många företags hållbarhetsrapporter och väsentlighetsanalyser. En väsentlighetsanalys är ett strukturerat sätt att analysera vilka delar man som företag ska fokusera på i sitt hållbarhetsarbete. Man tar reda på fakta helt enkelt, istället för att gissa. Dels går man igenom sin värdekedja och tittar på sin egen påverkan och dels pratar man med sina intressenter och tar reda på deras förväntningar, framtidsspaningar och idéer.

De här intressentdialogerna brukar vara mycket givande och hjälper företaget att ligga steget före. Vi brukar säga att väsentlighetsanalysen är hjärtat i hållbarhetsarbetet och det är faktiskt den bästa karta och kompass man kan önska sig. Att veta vad intressenterna förväntar sig av dig är en styrka: vad kunderna förväntar sig av dig som leverantör, vad bankerna förväntar sig av ditt hållbarhetsarbete för att ge dig bättre lån, vad medarbetarna förväntar sig av ditt hållbarhetsarbete för att rekommendera sina vänner att jobba där och var leverantörerna befinner sig, till exempel.

Kopplingen mellan femminutaren om Tätört och väsentlighetsanalysen är väl egentligen ganska given: de täpper båda igen kunskapsluckorna och medan vi på Greengoat nu kommer att känna igen en tätört när vi ser den, så kommer våra kunder som jobbar med sina väsentlighetsanalyser att veta vad de ska fokusera på i sitt hållbarhetsarbete nästa år. Bra va?

Cirkularitet