Är du min nya kollega?

Jag heter Katja Andersson och har jobbat som hållbarhetskonsult på Greengoat sedan augusti 2021. Det hela började med en hemlängtan till Gästrikland och ett mejl till Karin med ämnesrubriken ”Kan jag vara ert nya stjärntillskott?” och på den vägen har det varit sedan dess. För två år sedan skrev jag ett inlägg om hur det är att arbeta på Greengoat och vad jag sysslar med om dagarna, i hopp om att få ytterligare en kollega. Nu är vi i stort behov av att addera ytterligare stjärnskott till vårt team och precis som förra gången så är det inte vem som helst vi söker.

Greengoat är en hållbarhetsbyrå baserad i Sandviken, strax utanför Gävle. Vi hjälper företag och organisationer i hela Sverige att komma på banan med sitt hållbarhetsarbete. Alla företagare idag vet att de behöver jobba med hållbarhet, men många kämpar med att lista ut exakt hur de ska göra det. Vi samlar dem, utrustar dem med kunskap och verktyg, och puttar i väg dem i rätt riktning. Det är precis vad det innebär att vara en Greengoat. ”Disciplined like soldiers, playful like children” är en bra beskrivning av hur vi arbetar. Även om vi tar våra uppdrag på största allvar, är vi också experter på att inte ta oss själva på för stort allvar.

Att börja på Greengoat gav ordet ”rivstart” en helt ny innebörd. Du kan glömma det här med en lugn introduktion; redan första veckan fick jag uppleva hur det är att vara en del av ett litet bolag. Man behöver kunna ha på sig många hattar och trivas i det. Vi har dock gått mer och mer från ”kan själv”-mentaliteten till att i stället fråga oss ”finns det andra som är riktigt vassa på det här som kan komplettera oss?”, vilket öppnat upp för värdefulla samarbeten.

Det ständiga hattbytandet i kombination med det dynamiska arbetet medför att ingen dag är den andra lik, vilket också är den mest förekommande klyschan i en rekryteringsannons. Igår höll jag och Åsa en workshop utanför Västerås för en ledningsgrupp och idag har vi varit i Mora och hjälpt ett annat företag med konkreta verktyg och en tydlig struktur för att göra en dubbel väsentlighetsanalys. Sen tar jag tåget ned till Köpenhamn. Vad ska jag göra där? Jobba stenhårt på min worklife balance!

Som hållbarhetskonsult kan man absolut ha ett nio-till-fem-jobb vissa dagar, vilket jag uppskattar när jag behöver djupdyka i något område. På Greengoat finns en given plats för den som gillar att hantera data och komplexitet, och det är en fördel om du dessutom får energi av att arbeta med kompetenshöjning och leda workshops för grupper där hållbarhetsarbetet till en början känns som ett ont måste. Det är en förutsättning att du gillar att åka tåg och ett stort plus i kanten om du är grym på att åka baklänges och jobba samtidigt. Men på tal om worklife balance så kan du även räkna med att bli medtvingad på långfärdsskridskor och kajakpaddling, eller något annat som man kan tänkas behöva för att vara hållbar som individ. 

Jag är övertygad om att min framtida kollega inte nödvändigtvis besitter kunskap A eller har erfarenhet B från allra första början. Du kan vara någon som precis plockat ut din civilingenjörsexamen och är ivrig på att omsätta komplex teori till praktisk handling. Eller någon som redan arbetat ett par år inom hållbarhet eller något annat angränsande område och vill vara del av ett mindre bolag som arbetar brett med strategisk hållbarhet. Jag har fortfarande ”träning pågår” blinkandes i pannan och det känns okej när man omges av personer som uppmanar en till att ”choose courage over comfort”. Vi är ett gäng som är riktigt bra på att asfaltera inom nya områden, det är så man utvecklas, och även om vi ibland kommer lite väl nära asfaltskanten så är vi duktiga på att se till att ingen trillar över.

Min första tid på Greengoat så fick jag ofta frågan ”hur är det egentligen att ha flera chefer?”. Mitt svar känns lika självklart idag som det gjorde då. En bra ledare är avgörande för en medarbetares arbetsupplevelse och det som skiljer duktiga ledare från mindre duktiga ligger i hur mycket de bryr sig. Vad kan då vara bättre än att ha flera förebilder, som är lika engagerade i min utveckling som i företagets framgång?

Blev du avskräckt, eller känner du att jag just beskrivit ditt drömjobb? Har du dessutom studerat eller tidigare erfarenhet inom klimat och miljö, energisystem, social hållbarhet, cirkularitet, eller kanske är riktigt vass på livscykelanalyser och klimatberäkningar, då kan du mycket väl vara Greengoats nästa stjärnskott! Vi söker någon som inte bara förstår vilka utmaningar som mänskligheten står inför, utan även känner ett starkt driv kring att hjälpa företag att ställa om och implementera hållbarhet i företagsstrategin.

Vi arbetar i tydliga processer och är oftast två getter i varje projekt. Du kommer inte bara arbeta internt, utan även ha mycket kundkontakt, både på plats och digitalt. Det är därför bra om du gillar att dela med dig av din kunskap och kan tänka dig att göra det vid utbildningar och workshops för ledningsgrupper samt coaching av olika slag. Vi har för närvarande vårt kontor i Sandviken men välkomnar sökande från hela landet. Flexibilitet är viktigt eftersom din närvaro kommer att behövas både på kontoret och ute hos våra kunder på olika orter. Om du inte redan är bosatt här i krokarna ser vi gärna att du kan tänka dig att ses på kontoret åtminstone en dag i veckan.

Låter det intressant? Skicka in ditt CV och ett personligt brev till Karin Svärd Hertel, [email protected]. Vill du veta mer om jobbet – slå henne en signal på 070–249 25 06.