Ändå äter vi pizza

Jag brukar prova favoritklänningen från tidigt 90-tal då och då. Naivt, jag vet. Det går enbart att dra upp dragkedjan i ryggen om jag håller andan och en klänning som bara kan användas i en minut åt gången har uppenbara begränsningar.

Idag tog jag med den till en sömmerska nere på stan för att se om den kanske går att sy ut lite. Hon drog resolut upp dragkedjan och sa strängt: Den där gör vi inget åt. Gå ned ett par kilo i vikt så sitter den perfekt.

Fylld av tillförsikt gick jag tillbaka till kontoret. Två kilo borde vara enkelt! Därefter satte jag i mig lördagens pizzarester och tittade samtidigt på IPCC:s presskonferens. IPCC, eller FN:s klimatpanel, släppte ju sin klimatrapport idag, baserad på mer än 14 000 publicerade forskningsstudier om klimatsystemet och hur vi påverkar det.

IPCC:s rapport borde vara chockerande

Men det är den inte, vilket är sorgligt i sig eftersom den är så tydlig. Vi matas ju varje dag med fakta om hur illa ställt det är. Vi vet alla (nåja, inte alla, men de allra flesta) vad vi gör med vår planet och vi märker av effekterna. Ändå äter vi pizza. Det är ju så gott! Vi är helt enkelt inte beredda att skippa den om vi inte måste.

I rapporten går det att läsa:

”Unless there are immediate, rapid, and large-scale reductions in greenhouse gas emissions, limiting warming to 1.5° C will be beyond reach”.

Vi vet. Vi vet också att extrem hetta, kraftig nederbörd, torka, eldsvådor och försurade hav är konsekvenser av vårt beteende. Absolut, det är inget fel på vårt förstånd på det viset. Vi förstår vad som står där, vi hör vad de säger. Det är ingen tvekan. Och vi vet att det kommer att bli ännu värre om vi inte slutar. Ändå äter vi pizza.

Från IPCC:s presskonferens

Vi människor kommer att fortsätta exploatera vår värld tills någon förbjuder det. Vi kommer inte att sluta släppa ut växthusgaser och andra gifter, fiska ur haven och elda upp våra regnskogar bara för att vi vet att vi håller på att förinta oss själva. Förståndet är det som sagt inget större fel på. Däremot konsekvenstänkandet.

Restriktioner och regelverk

När Covid-19 drabbade oss var faran mer direkt. Restriktioner, utegångsförbud, stängda gränser och allehanda regler sattes raskt upp. Sånt fattar vi och vi gjorde vad som krävdes. EU Green Deal är en försiktig början på samma behandling när det gäller klimatet. Restriktioner, regler, piska och morot. Eftersom det är det enda som får oss att agera annorlunda.

IPCC uppskattar att vi fortfarande har möjlighet att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5° C.

Det går fortfarande. Om vi vill.

Visst vill vi? Vi rivstartar hösten på Greengoat idag. Med utökad styrka är vi grymt taggade på att hjälpa våra kunder att rusta sig för den verklighet som redan är här, se till att de är rätt positionerade och har koll på vad som krävs för att bedriva hållbara affärer framöver.

PS. Rapporten finns här.

Ändå äter vi pizza